Toen ik midden in een burn-out zat, kreeg ik zo vaak het geweldige advies: ‘Doe maar rustig aan’ of ‘Geniet van je rust’. Ik vroeg dan meestal: ‘hoe?’.  En dan bleef het opeens stil. Hierbij een pleidooi voor meer Burn-Out Helden.

Want hoe doe je rustig aan als overwerkte, alleenstaande moeder van 3 kinderen, die op allerlei clubjes zitten, griep krijgen en daarna luizen? Hoe ontspan je als je buren heel leuk gaan verbouwen met enorm veel herrie terwijl jij braaf je middagdutje probeert te doen? Hoe geniet je van je rust als er ook nog een muizenplaag uitbreekt en daarna een lekkage in de keuken? En genieten tijdens een burn-out terwijl je op de bank ligt met allemaal vreselijke klachten, zodat je je eigen lichaam niet meer herkent??? Hoe dan??

De Niet Burn-Outers met Wijze Raad

Blijkbaar hebben Niet Burn-Outers Met Wijze Raad  een enorm rooskleurig beeld van het hele gebeuren.  En ja, je moet het hebben meegemaakt om het te kunnen snappen. Het intense paniekgevoel dat je verzuipt. Dat je gewoon niet meer weet hoe je het allemaal voor elkaar moet krijgen. Dat je huilend op de bank ligt medelijden te hebben met het zielige hoopje mens dat onmogelijk jij kan zijn. Dat je lijf van het ene op het andere moment compleet in staking is gegaan. Dat een boodschapje halen net zoveel moeite kost als een marathon rennen. Dat je hoofd een soort achtbaan is die nooit meer stopt. Dat je niet meer kan slapen. Of juist alleen nog maar wil slapen.

De Drukkers

En naast de Niet Burn-Outers Met Wijze Raad zijn er ook nog de Drukkers. Die je vertellen dat het wel érrugg lang duurt, die hele burn-out van je. En hoe lang je nog eigenlijk van plan bent ziek te zijn?? Dat het gemiddeld minder lang duurt, hoor. Of dat je toch weer een keertje aan de slag zal moeten.  En ja, dit helpt inderdaad compleet averechts.

De Ongelovigen

Maar het ergste zijn de  Ongelovigen. Die je behandelen alsof je een grote oplichter bent, met een heerlijk luilekkerlandlevendje, waar je dan ook nog voor betaald krijgt. Terwijl zij knalhard werken. Zo van: terwijl jij lekker je boekjes leest of buiten wandelt, ben ik heel hard aan het werk. Of met jaloerse ondertoon: ik zou ook wel lekker vrij willen.

De Burn-Out Held

En tussen al die mensen zit er als je heel veel geluk hebt ook een Burn-Out Held. Die gewoon de boodschappen  haalt, zonder wijze raad of druk. Of helpt met je ontplofte huis. Of waar de kids even kunnen spelen. De mensen die het snappen. Dat mensen mensen met burn-out helemaal op zijn en het soms echt niet meer weten. Dat ze hulp kunnen gebruiken. Mensen die er voor je zijn en waar je wat aan hebt.

Dus als je dit nou leest als niet Burn-Outer, word dan alsjeblieft een Burn-Out Held! Je maakt écht een wereld van verschil voor iemand die het héél hard nodig heeft. Iemand die jij vast ook wel kent. Want er zijn zoveel mensen met een (dreigende) burn-out op dit moment!

Stress-Meester

Wil je meer info over stress of burn-out en hoe je je stress wél oplost? Kijk dan gauw op: www.stressmeester.nl

Stress-Meester heeft een uniek en compleet online Stress-Meester Traject waarbij je snel en gemakkelijk leert hoe je meester wordt over je stress. Klik hier voor meer informatie.

Daarnaast begeleidt Stress-Meester bedrijven naar een optimaal werkklimaat, om stressuitval te voorkomen en verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *