Jarenlang heb ik mijn benen uit mijn lijf gerend – iedere minuut van de dag vol gepland. Ik rende van het ene ‘moeten’ naar het andere.  School, werk, clubjes voor de kinderen, sporten, het oneindige huishouden wat toch echt niet mijn ding is… En ondanks al mijn geren, was het nooit genoeg. Daarom drie cruciale tips om een meester over stress te worden!

Ik vergat steeds meer dingen, had last van mijn nek en schouders, slapen was meer gefrustreerd in bed liggen en proberen na een paar uur eindelijk es in slaap te vallen, mijn lontje werd steeds korter, ik viel steeds meer af, had pijn op mijn borst en kreeg allerlei vage klachten. Hoewel ik wist dat het zo niet verder kon, had ik geen flauw idee hoe dan wel. Ik moest toch gewoon mijn geld verdienen, voor de kids zorgen, het huishouden doen en al die andere moetdingen. Er was niemand anders, ik moest het gewoon doen. Dus ging ik door en door en door.

Tot ik bij de kapper zat en ze met een spiegel de kale plek op mijn hoofd liet zien. Volgens de huisarts stress en ik moest direct rust. En na een flinke griep kwam die rust ook. Het lukte me namelijk niet meer om van de bank op te staan. Mijn lijf was in staking. Hield het voor gezien. Na al die signalen die ik bewust genegeerd had, was het nou klaar. Een zielig hoopje mens, zonder energie, dat niet meer kon slapen of ontspannen.

Als ik doodging, had niemand iets aan me

En toen bedacht ik dat ik me helemaal kapot had gerend om de boel draaiende te houden. Maar als ik zo ziek bleef of misschien wel doodging aan een hartaanval of gek werd van het slaaptekort, had niemand iets aan me en zeker mijn kids niet. Dus moest ik beter worden, weer gaan slapen en op een of andere manier ontspannen. Ik kreeg de meest bizarre lichamelijke klachten. De dokters dachten naast burn-out aan allerlei enge ziekten, maar ik wist diep vanbinnen, dat als ik eindelijk es écht naar mijn lijf ging luisteren en het roer zou omgooien, die klachten ook zouden verdwijnen. Ergens was ik mijn lijf enorm dankbaar. Dat het me zo knalhard dwong mijn leven om te gooien.

Om weer helemaal beter te worden, zocht ik hulp

Om weer helemaal beter te worden, zocht ik hulp. Het was een lange weg! Op zoek gaan naar een leven dat wel bij mij past, keuzes maken en ze ook doen, over mijn angsten en vele beperkende gedachten heen stappen, leren grenzen stellen en plannen met tijd voor mezelf en de baas worden over mijn eigen emoties. En steeds als ik geen rekening hield met mezelf, kwam mijn lijf weer met een of andere vage klacht. Tot ik stopte met mijn baan, de opleidingen (werk)gelukdskundige en kruidengeneeskunde ging volgen, hard met mezelf aan de slag ging en mijn klachten …. verdwenen. Mijn haar groeide terug, ik genas ‘wonderbaarlijk’, slapen ging weer heerlijk en zelfs in tijden van spanning en stress, bleef ik verrassend goed overeind.

Ik had ondertussen een gezonde uitgangspositie gecreëerd, dankzij natuurlijke ontspanningstechnieken en goede stressbuffers, zoals voeding, slapen en een goede weerstand. Mijn mindset over stress veranderde, waardoor ik nu net als topsporters stress voor me laat werken. En ik heb de oorzaken van mijn negatieve stressklachten opgelost. In mijn denken en in het dagelijkse leven. En deze belangrijke drie, maken het verschil!

Klachten onderdrukken, heeft geen zin

Hier gaat het ook heel vaak fout. Omdat stress slechts op één niveau aangepakt wordt. Alleen ontspannen bijvoorbeeld. Maar zolang de oorzaken van stress niet aanpakt worden, is dit dweilen met een open kraan en blijft de stress.

Of omdat de stressklachten onderdrukt worden. Maar klachten onderdrukken, heeft geen zin. Dan komt het veel harder terug, of worden de klachten chronisch. Ik heb het zelf zo heftig ervaren!

Daarom wil ik alle mensen met stressklachten helpen! Zodat ze niet zo’n lijdensweg hoeven af te leggen als ik. Met mijn inzichten, kennis en ervaring. Hen leren hoe ook zij een meester over hun stress kunnen worden!

Klik hier voor meer informatie over Stress-Meester.